Idag den 9 juni är det World Empathy Day. – Och nu i dagarna tar många studenten. Flak, fest och framtidstro! Absolut, fattas bara! – Men kanske också några ord om värdet av empati och tankar på vägen till alla studenter (och alla andra också eftersom det är en livslång process).
Jag misstänker att de flesta nybakade studenterna är rätt trötta efter 13 år i skolan. Med all rätt. Därför blir det en kort text i en slags meddelandeform.
Idag
Många tar studenten nu i dagarna och allt spirar efter långt slit. Precis som vårgrönskan som genom ett trollspö plötsligt tar över efter en lång vinter. Känslan sitter kvar länge – hela livet tror jag, när jag själv påminns av alla vita mössor, flak och tutor på stan.
Till alla nyblivna studenter vill jag bara önska: Full fart och njut av friheten!
Dagen efter
Ja, då menar jag inte den omedelbara konsekvensen av studentfesterna. – Nej, jag tänker mer lite bildlikt på en eftertanke om vad man vill göra och vem man vill bli.
Det vill säga framtiden, för ni har statistiskt sett minst 75 procent av ert liv framför er (det vill säga om ni överlever studentfesterna).
Framtiden – och vilken värld vi vill ha
Att de flesta, och speciellt då unga, vill leva i en hållbar värld är står helt klart idag. Framförallt när det handlar om materiell hållbarhet och en hållbar planet.
Bra, men hur ser det ut med medmänsklig hållbarhet då? Som empati? – Det vill säga social hållbarhet och en schysst hållbar omvärld.
Var står vi då? Hur bidrar vi själva konkret till det? – För det är ett konkret problemområde.
Det råder en empatibrist i vår omvärld
I sin första presidentkampanj 2007 formulerade Barack Obama det så här:
“We are in great need of people being able to stand in somebody else’s shoes and see the world through their eyes”
“The biggest deficit that we have in our society and in the world right now is an empathy deficit”
Nu 15 år senare kan vi med facit i hand, med ett alltmer polariserat och splittrat USA och ett hänsynslöst auktoritärt Ryssland, konstatera att det blivit värre, och att behovet av empati är ännu större idag.
Konklusionen är att vi behöver nya empatiska människor och framtida ledare därute på alla nivåer. – Inte bara välutbildade människor, utan människor med både hjärna och hjärtat på rätt ställe.
Rådet till studenten: Var empatisk!
När vår yngsta dotter tog studenten gav vi henne faktiskt Zlatans råd: ”Lyssna, lyssna inte!” – Det vill säga våga gå din egen väg, vilket är viktigt att alla gör.
Ja, men samtidigt får ni inte glömma att ta hand om varandra och lyssna empatiskt. Därför tänkte jag avslutat med citat från Annika Telléus som är föreläsare och författare av boken Konsten att lyssna.
”Kan vi vara empatiska utan att lyssna – och kan vi lyssna utan att vara empatiska?”
Idag skulle jag därför ge rådet:
”Lyssna med hjärna och hjärta, både på det som sägs, och som inte sägs högt!”
Ett stort tack Annika för uppslaget till detta blogginlägg! 🙂
PS
Organisationen bakom World Empathy Day skriver själva så här:
Our theme this year is empathy, our human superpower – a special skill you can develop to transform your life, your relationships and the world itself.